• 22 PRO. 17
  • 0

  U ŽB Čakovec izvedena prva operacija PARS PLANA VITREKTOMIJA

   

  20.12.2017. godine  na Odjelu za oftalmologiju i optometriju Županijske bolnice Čakovec obavljena je prva operacija koja se naziva  PARS PLANA VITREKTOMIJA  ili skraćeno PPV. Točnije obavljen je kombinirani operativni zahvat uklanjanja sive mrene ultrazvučnom metodom FAKOEMULZIFIKACIJE i PPV u istom postupku. Obavljanjem tog zahvata Očni odjel Županijske bolnice Čakovec postao je jedna od rijetkih ustanova u Republici Hrvatskoj gdje se takve operacije mogu obaviti, točnije trenutačno jedina neklinička ustanova gdje je to moguće.

  PPV je operativni zahvat kojim se uklanja staklovina iz oka. Staklovina je prozirni  gel koji ispunjava stražnji dio oka iza šarenice i očne leće i održava normalni oblik očne jabučice. Kod većine bolesti kod kojih se izvodi ne postoji alternativni način liječenja. PPV se radi kod tri skupine bolesti oka.

  1. Kod pojave opsežnih zamućenja u staklovini, najčešće nakon krvarenja koje je posljedica komplikacija dijabetesa na oku ili nakon začepljenja jedne od većih krvnih žila u unutrašnjosti oka. Postoje i druga stanja koja mogu uzrokovati krvarenje u unutrašnjosti oka kao npr. degenerativne bolesti mrežnice, različiti tumori itd. Mutnine staklovine se mogu pojaviti i kod jačih dugotrajnih upalnih bolesti ili u sklopu degenerativnih stanja oka.
  2. Radi se kod nekih bolesti mrežnice kao što su ablacija mrežnice (odignuće mrežnice od njene podloge), epiretinalne membrane (opne koja je izrasla na unutarnjoj površini mrežnice), kod rupture makule (pojave otvora u području žute pjege), otekline mrežnice na stražnjem dijelu oka i kod nekih drugih bolesti mrežnice.
  3. Također se radi kod težih povreda oka pri čemu je došlo do krvarenja ili je u unutrašnjosti oka prisutno strano tijelo odnosno kada je zbog povrede došlo do pucanja mrežnice. Radi se i kod nekih komplikacija drugih operacija oka, npr. operacije sive mrene , kad dijelovi prirodne leće ili umjetna leća potonu u stražnji dio oka.

  PPV je složeni operativni zahvat koji obično traje 1,5 sat ili dulje ovisno o tome o kakvoj se bolesti radi, a tijekom operacije se  koriste  instrumenti promjera manjeg od 1 mm i radi se sa tkivima debljine od 1/3 pa do 1/100 mm. Zbog svega navedenog pacijenti za vrijeme operacije moraju biti mirni i opušteni tako da je uobičajeno da se operacija izvodi u općoj anesteziji ili eventualno u lokalnoj potenciranoj kada pacijent osim injekcije anestetika  u okolinu oka dobije i lijekove za smirenje.

  Kao i kod svih drugih  operativnih zahvata tako i kod PPV su moguće različite komplikacije za vrijeme ili nakon same operacije. Iza PPV dosta brzo se u oku može razviti siva mrena a vrlo često je, osobito kod starijih osoba, dijelom prisutna već i prije operacije zbog čega se rade kombinirane operacije istovremenog uklanjanja sive mrene i staklovine iz oka. Mogu se pojaviti i različite postoperativne upale, infekcije ili krvarenja. Također može doći do porasta očnog tlaka, osobito nakon  primjene silikonskog ulja ili plina. Ponekad dolazi do odvajanja mrežnice ili do rasta novih membrana u oku.  Većina komplikacija se može uspješno liječiti različitim lijekovima ili operativnim  zahvatima.

  Ovom prilikom želio bih zahvaliti svima koji su pomogli da se ovaj kirurški postupak uvede na Očni odjel Županijske bolnice Čakovec. Pri tome mislim na vodstvo Međimurske Županije na čelu sa županom gospodinom Posavcem kao i na rukovodstvo Županijske bolnice Čakovec na čelu sa ravnateljem doktorom Grudićem koji su dali podršku tom projektu i osigurali neophodne materijalne i tehničke uvjete. Također bih želio zahvaliti svim dobavljačima koji su nam posudili opremu vrijednu više od milijun kuna bez naknade i na taj način omogućili da pomognemo pacijentima koji trebaju takav zahvat. Želio bih zahvaliti i anesteziološkom timu na čelu sa doktoricom Stanić koji su vrlo strpljivo, tolerantno i krajnje profesionalno obavili svoj dio posla. Posebno bih želio zahvaliti i očnim instrumentarkama koje su bez posebne edukacije i uz veliki osobni angažman obavile izvrstan posao. Zahvala se naravno odnosi i na sve zaposlene na Očnom odjelu i cijeloj Županijskoj bolnici Čakovec koji su na neki način pomogli.

   

  Zlatko Šlezak, spec. oftalmolog

   

  Leave a reply →

Photostream