Pravo na prihvaćanje ili odbijanje dijagnostičkog ili terapijskog postupka
Vaše je pravo prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnostički, odnosno terapijski postupak, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo Vaš život i zdravlje ili izazvalo trajna oštećenja vašeg zdravlja. Prihvaćanje pojedinoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka izražavate potpisivanjem suglasnosti. S obzirom na Vaša prava koja su detaljnije opisana i definirana Zakonom o zaštiti prava pacijenata, u repozitoriju dokumentacije nalaze se Obaviješteni pristanci za visokorizične postupke koji se obavljaju na Odjelu za radiologiju i ultrazvuk.
Linkovi na dokumente:

OP 001.03 RTG – BIOPSIJA DOJKE

OP 006.03 RTG – IRIGOGRAFIJA

OP 004.03 RTG – EKSEKRECIJSKA UROGRAFIJA

OP 005.03 RTG – KONTRASTNA PRETRAGA GORNJEG PROBAVNOG TRAKTA

OP 003.03 RTG – DIGITALNA SUPSTRAKCIJSKA ANGIOGRAFIJA

OP 002.03 RTG – CT GLAVE,VRATA,TIJELA

OP 007.03 RTG – SEKUNDARNA KOLANGIOGRAFIJA

OP 012.01 RTG – ULTRAZVUČNA KONTRASTNA CISTOGRAFIJA

OP 008.03 RTG – RETROGRADNA UROGRAFIJA

OP 009.03 RTG – MCUG

OP 010.01 RTG – CT KOLONOGRAFIJA

OP 011.01 RTG – ULTRAZVUK S KONTRASTNIM SREDSTVOM

OP 018.01 – RTG OBAVIJEŠTENI PRISTANAK NA MAGNETSKU REZONANCIJU (MR)

 

O-RTG-01.2 OBRAZAC ZA PROCJENU RIZIKA PRIMJENE JODNIH KONTRASTNIH SREDSTVA

Obrazac treba ispuniti kod svih pacijenata koji se upućuju na MSCT pretrage i ekskrecijsku (i.v.) urografiju.
Obrazac će Vam biti uručen prilikom dolaska na narudžbu zajedno s obrascem informiranog pristanka kako bi se mogli javiti liječniku/ci koji je napisao uputnicu zbog pomoći u ispunjavanju obrasca, bilo bolničkom liječniku u Dnevnoj bolnici/poliklinici ili svom liječniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (obiteljskom liječniku/ci, ginekologu ili pedijatru).
Liječnicima koji ispunjavaju uputnicu za MSCT ili ekskrecijsku urografiju (bilo u bolnici ili PZZ-u) preporučamo ispunjeni obrazac poslati zajedno s uputnicom kako bi se čim prije moglo reagirati i preporučiti odgovarajuću zamjensku dijagnostičku metodu u slučaju kada se u obrascu uoče podaci koji upućuju preveliki rizik od nastanka mogućih komplikacija u slučaju primjene jodnog kontrastnog sredstva.