Odjel neonatologije

Voditeljica odjela:
Bernarda Medlobi Vinković, dr.med., spec.pedijatrije, subspec. neonatologije

Glavna sestra:
Jasmina Srnec, bacc.med.techn.

Kontakt broj: 040/ 375-245 / 099/399-6772

Neonatološka ambulanta sa uslugom specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite sa dijagnostikoma (UZ mozga) radi radnim danom od 12-14 sati na ginekološkoj poliklinici. UZV mozga se radi četvrtkom 9-11sati, ponedjeljkom i srijedom 9-10sati, utorkom i petkom 13-14 sati.

Vrijeme posjete na neonatologiji: neograničen boravak majke uz svoje dijete, posjet oca jednom dnevno za vrijeme posjeta od 13-18 sati, bake i djedovi jedan posjet tijekom boravka djeteta na neonatologiji. Iz zdravstvenih razloga djeci do 14 god. posjete nisu dozvoljene.

Vrijeme za informacije: svakim danom od 14.30-15.30 sati ili prema dogovoru

Odjel neonatologije nalazi se kraj rađaonice i skrbi za novorođenčad od rođenja do otpusta. Zbrinjava se sva uobičajena patologija novorođenačke dobi. Što se tiče preuranjeno rođene novorođenčadi, zbrinjava se nedonoščad od 32-37 tjedna gestacije ili > 1500 grama. Na odjelu se provodi i UZV mozga.

Sva djeca koja se ne mogu zbrinuti na odjelu, metodom transporta «od sebe» transportiraju se u centre tercijalne razine uz pratnju našeg medicinskog tima. Za vrijeme boravka novorođenčeta na odjelu neonatologije majka je hospitalizirana s djetetom (krevet majke je na rodilištu), majku se potiče na izdajanje, sudjeluje u njezi djeteta i provodi se „klokanska skrb“.

Zdrava novorođenčad se zbrinjava na rodilištu, koje je nosioc naslova „Rodilište prijatelj djece“ od 1998 god. Novorođenče boravi po porođaju 2 sata u rađaonici uz majku, nakon čega dolazi s majkom na rodilište gdje se provodi 24-satni „rooming in“. Promovira se ishrana majčinim mlijekom (dojenje) kao najbolji način ishrane djece.

Svakodnevna njega novorođenčeta se izvodi pred majkom. Svaka soba sadrži kadicu, vagu i pult za previjanje te se majke potiče da same premotaju dijete i nauče osnove njege djeteta, opskrbu pupčanog bataljka.

Također se vizite i pregledi djece odvijaju se u sobama pred majkama što omogućava da liječnik neonatolog pojasni ev. promjene stanja novorođenčeta majci. Tijekom boravka novorođenčeta u rodilištu bit će učinjeni svi propisani profilaktički postupci i metode probira. Svako novorođenče dobiva termin za UZV kukova u našoj ustanovi.