Odjel za otorinolaringologiju

 

v.d. Voditelj odjela:
Danko Blažeka, dr.med., spec. otorinolaringologije

Glavna sestra:
Danijela Mađarić, bacc.med.techn.

Telefon:
040/375-216
099/399-6779

E-mail: 
orl@bolnica-cakovec.hr

 

Korisne informacije

Upute za pacijente nakon operacije krajnika

Uputa pacijentima za hranjenje putem nazogastrične sonde

Upute za bolesnike koji se zaprimaju radi operativnog liječenja

 

Upute za bolesnike koji se zaprimaju na Odjel za otorinolaringologiju radi operativnog liječenja

Prijam na bolničko liječenje
Nakon učinjene otorinolaringološke obrade, dobiti ćete upute za preoperativnu obradu. Ujedno će se odrediti i datum kada se trebate javiti na bolničko liječenje.
Prijam na odjel vodi liječnik u jutarnjim satima tako da na odjel treba doći do 06:30 sati.
Kod dolaska na bolničko liječenje treba ponijeti:
1. DOKUMENTACIJA
2. OSOBNE STVARI:
• Pribor za osobnu higijenu.
• Od hrane i pića Vas molimo da ponesete običnu vodu.
• Kako bi boravak djece u bolnici bio što je moguće manje stresan, roditelji mogu ostati uz dijete cijeli dan.
• Pravila o donošenju stvari od kuće za djecu su nešto drugačija. Oni mogu donijeti omiljenu igračku, bočicu, hranu, čašu… sve u dogovoru s osobljem bolnice.
• Ukoliko trenutno uzimate bilo kakve lijekove (za tlak, srce, astmu, štitnjaču i sl.) ponesite sa sobom popis tih lijekova ili originalnu ambalažu.

Zapišite ime, adresu i telefonski broj osobe koju možemo kontaktirati vezano uz eventualne promjene u Vašem zdravstvenom stanju i liječenju.
Ako imate propisanu određenu dijetu, ako ste alergični na određenu hranu ili lijekove obavezno to naglasite liječniku i medicinskoj sestri prilikom prijama.

Pušenje, konzumiranje alkohola i droga u bolnici nisu dopušteni.
Mobitel će sigurno olakšati komunikaciju s Vašim prijateljima i rodbinom, ali morate znati da ćemo Vas u iznimnim situacijama zamoliti da ih isključite (zbog blizine drugih medicinskih aparata).
Molimo da novac, nakit i ostale vrijedne stvari ostavite kod kuće. Ne možemo ih adekvatno zbrinuti, ni preuzeti odgovornost u slučaju nestanka istih.

Način prijema u bolnicu
Upis u bolnicu obavlja se na šalteru za Centralni prijem bolesnika u prizemlju bolnice.
Potom se javite sestri na ORL odjelu (4. kat nove zgrade bolnice) koja će Vas zaprimiti, uzeti sestrinsku anamnezu, preuzeti medicinsku dokumentaciju i smjestiti Vas u bolesničku sobu.
Nakon toga ćete biti pregledani od strane jednog od odjelnih liječnika te ćete morati potpisati suglasnost za boravaka na odjelu (hospitalizaciju) i pristanak za izvođenje operativnog zahvata.

Prije odlaska u operacijsku salu obavezno je tuširanje i bez toga nije uputno pristupiti operacijskom zahvatu.

Preoperativna priprema bolesnika:
Noć uoči operacije – slijedite upute glede jela i pića (od ponoći do jutra biti nataše – najmanje 6 sati ne konzumirajte hranu ni tekućinu; to uključuje slatkiše, žvakaće gume, kavu, čaj…).

Slobodno vrijeme
Pacijenti kojima nije propisano strogo mirovanje smiju se zadržavati izvan bolničke sobe i odjela. Svaku odsutnost s odjela obavezno prijavite medicinskoj sestri na odjelu.

Posjete
Posjete na odjelu dozvoljene su radnim danom od 15 do 16 sati, a nedjeljom i praznikom od 14 do 16 sati. Kod dolaska molimo da se javite sestrama na odjelu. Za vrijeme izvođenja medicinskih intervencija biti ćete zamoljeni nakratko napustiti sobu, dok se ne obavi potrebni zahvat. Nakon konzultacije s osobljem na odjelu možete s pacijentom otići u šetnju, ako to pacijentovo stanje dozvoljava.

Otpust iz bolnice
O otpustu se dogovarate sa odjelnim liječnicima. Najčešće je on planiran i pacijenti se u pravilu otpuštaju iza jutarnje vizite. Od liječnika ćete dobiti liječničko otpusno pismo s preporukama za daljnje kontrole, upute o daljnjem zdravstveno-prihvatljivom ponašanju te otpusnicu.
Poželjno je da po Vas dođe pratnja koja može obaviti administrativni dio ispisa na šalteru za Centralni prijam pacijenata. Tamo ćete ujedno i podmiriti sve obveze eventualnog plaćanja participacije ili cjelokupnog iznosa liječenja (ako nemate adekvatno zdravstveno osiguranje).
Transport kući ili u drugu ustanovu ovisi o stanju pacijenta. Moguć je transport sanitetskim vozilom (što procjenjuje i dogovara liječnik) ili osobnim automobilom.